Kartupeļu kaste

Top 10 kartupeļu receptes


Top 10 kartupeļu receptes

Latvijā kartupeļi ir ne tikai būtisks pārtikas avots, bet arī kultūras un ģimenes ēdienkartes sastāvdaļa. No kraukšķīgiem ceptiem kartupeļiem līdz krēmīgajiem kartupeļu biezeņiem – kartupeļi piedāvā bezgalīgas iespējas ēst gatavošanā. Šeit ir desmit gardas un pavisam vienkāršas receptes, kas ļaus jums atklāt kartupeļu potenciālu to vislabākajā formā.

Kraukšķīgākie ceptie kartupeļi

Pārveido kartupeļus par kaut ko īpašu, piešķirot tiem gaisīgu iekšpusi un zeltaini kraukšķīgu virsmu. Šī metode ietver rapšu eļļas un sviesta kombināciju, lai kartupeļi skaisti izceptos un kļūtu kraukšķīgi. Cepiet nenomizotus kartupeļus un pievienojot citronzāles, ķiploku un jūras sāli, kas uzlabos garšu. Šī recepte ļaus aizmirst par mīkstajiem kartupeļiem un iegūt perfektus kraukšķīgus kartupeļus!

  1. Nomazgājiet kartupeļus un sagrieziet tos gabalos.
  2. Uzkarsējiet rapšu eļļu un sviestu uz pannas, pievienojiet kartupeļus un cepiet līdz zeltainai krāsai.
  3. Pievienojiet citronzāli, ķiploku un jūras sāli, lai pastiprinātu garšu.
  4. Cepiet kartupeļus līdz tie kļūst kraukšķīgi, apmēram 30 minūtes.

Ceptie kartupeļi ar miziņu

Mēģinot uzlabot parastos ceptos kartupeļus, varat tos tvaicēt 20 minūtēs, lai tie uzsūc mitrumu, pēc tam cept 40 minūtes karstā cepeškrāsnī, iegūstot perfektu salikumu – iekšpusi gaisīgu un ārpusi kraukšķīgu.

  1. Tvaicējiet kartupeļus 20 minūtes, lai tie uzsūktu mitrumu.
  2. Cepiet kartupeļus 40 minūtes karstā cepeškrāsnī līdz mīkstiem iekšpusi un kraukšķīgiem ārpusi.

Klasiskie kartupeļu salāti

Piknikos un grilēšanas pasākumos nevar iztikt bez krēmīgiem kartupeļu salātiem. Šī klasiskā recepte apvieno vārītus jaunos kartupeļus ar sīpoliem, kapariem un marinētiem gurķiem, radot atsvaidzinošu, pikantu garšu. Sajauciet tos ar majonēzi un papildiniet ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

  1. Vāriet jaunus kartupeļus līdz tie kļūst mīksti, vēlāk atdzesējiet tos.
  2. Sagrieziet kartupeļus un sajauciet ar sīpoliem, kapariem un marinētiem gurķiem.
  3. Sajauciet ar majonēzi un pievienojiet sasmalcinātus pētersīļus.

Fondant kartupeļi

Šī tradicionālā franču recepte ir eleganta izvēle vakariņām vai svētdienas pusdienām. Kartupelī tiek saglabāta kraukšķīga malas un maiga, zīdaina iekšpuse. Sviests ir būtisks, lai pievienotu bagātīgumu, kamēr rozmarīns un timiāns piešķir vieglu zāļu aromātu.

  1. Kartupeļus sagrieziet lielākos gabalos un apcepiet sviestā līdz zeltainai krāsai.
  2. Pievienojiet rozmarīnu un timiānu, pēc tam apcepiet tos 15 minūtes, līdz kartupeļi kļūst maigi.

Kartupeļu biezenis

Viena no vislabākajām piedevām ir kartupeļu biezenis. Lai tas būtu krēmīgs un garšīgs, pēc vārīšanas nokāsiet kartupeļus un ļaujiet tiem atpūsties apsegtiem ar dvieli 10 minūtes, lai izžūtu. Pievienojiet sviestu, mazliet pienu, samīciet tos un izbaudiet pilnīgu kartupeļu garšu!

  1. Vāriet kartupeļus līdz tie ir mīksti, pēc tam nokāsiet ūdeni.
  2. Pārklājiet kartupeļus ar dvieli un ļaujiet tiem atpūsties 10 minūtes, lai tie izžūtu.
  3. Pievienojiet sviestu un mazliet pienu, samaisiet, lai iegūtu krēmīgu konsistenci.

Rösti (Šveices kartupeļu pankūkas)

Vieglāk nekā šķiet! Rīvētus kartupeļus nosusiniet, pievienojiet rozmarīnu, sāli un piparus, pēc tam cepiet cepeškrāsnī. Pārliecinieties, ka tie ir zeltaini un kraukšķīgi.

  1. Rīvējiet kartupeļus un nosusiniet mitrumu.
  2. Sajauciet ar rozmarīnu, sāli un pipariem.
  3. Cepiet kartupeļus cepeškrāsnī līdz zeltaini brūniem, pēc tam pārklājiet ar rīvētu Grujē sieru.

Kraukšķīgu kartupeļu sviestmaize

Ne tikai kartupeļi ir garšīgi, bet tie ir vēl labāki, ja tos ievieto starp maizēm! Tievās kartupeļu šķēlēs sagrieziet, pārkaisiet ar jūras sāli un etiķi, un cept tās, līdz tās kļūst kraukšķīgas. Tas ir ideāls uzkodu variants.

  1. Sagrieziet kartupeļus plānās šķēlēs un sagrieziet tās ar sāli un etiķi.
  2. Cepiet kartupeļus līdz kraukšķīgiem.
  3. Ielieciet kartupeļus starp maizes šķēlēm un papildiniet ar tomātu kečupu.

Vārīti, saspiesti un pēc tam cepti kartupeļi

Mans jaunais iecienītākais: vārīti kartupeļi tiek saspiesti ar dvieli un pēc tam cepti ar eļļu, ķiplokiem un rozmarīnu. Kartupeļi kļūst kraukšķīgi, bet iekšpuse saglabājas maiga.

  1. Vāriet mazos kartupeļus un pēc tam iztukšojiet un nosusiniet.
  2. Saspiest katru kartupeli ar tīru dvieli.
  3. Cepiet tos cepeškrāsnī ar olīveļļu un ķiplokiem līdz zeltainiem un kraukšķīgiem.

Daufinu kartupeļi

Mēs esam sasnieguši nirvānu – kārtainie kartupeļi ar daudz krējuma, ķiploku un izkausēta Grujē siera. Šī recepte ir ideāla, lai iepriecinātu viesus svētkos. Šos kartupeļus nedrīkst saukt par vienkāršu piedevu – tie ir galvenais ēdiens!

  1. Sagrieziet kartupeļus ļoti plānās šķēlēs.
  2. Kārtot tos ar krējumu, ķiplokiem un izkausētu Grujē sieru.
  3. Cepiet līdz kartupeļi kļūst mīksti un virsma kļūst zeltaina.

Cepti kartupeļi cepeškrāsnī

Ja jūs vēl nezināt, kā pagatavot perfektus kartupeļus, tad šī recepte ir tieši jums! Maris Pipers ir ideāli piemēroti šai receptei, un jūs varat izcept kartupeļus cepeškrāsnī, lai tie kļūtu kraukšķīgi un zeltaini.

  1. Sagrieziet kartupeļus salmiņos un vāriet tos sālsūdenī 5 minūtes.
  2. Pārklājiet tos ar miltiem, cepamā pulvera un kajēnas pipariem.
  3. Cepiet kartupeļus cepeškrāsnī līdz tie kļūst zeltaini brūni un kraukšķīgi.

Kartupeļi ir neticami daudzveidīgs pārtikas produkts, kas ir piemērots gandrīz jebkuram ēdienam. No vienkāršiem ceptiem kartupeļiem līdz elegantiem daufinu kartupeļiem – šīs desmit receptes ļaus jums izbaudīt kartupeļus jaunā un interesantā veidā. Neatkarīgi no tā, vai jūs gatavojat vakariņas ģimenei vai svētku maltīti, kartupeļi būs ideāla izvēle!