Kartupeļu kaste

Kartupeļu čipsi: Ražošana un gatavošana mājās


Kartupeļu čipsi: Ražošana un gatavošana mājās

Kartupeļi ir viena no visvairāk patērētajām pārtikas precēm pasaulē, un tie ir galvenā sastāvdaļa vienā no populārākajiem uzkodu veidiem – kartupeļu čipsos. Šie kraukšķīgie un dažādu garšu pilnie našķi ir iemīļoti visā pasaulē un kļuvuši par neatņemamu daļu no ātrās ēdināšanas un mājās gatavotām uzkodām. Kartupeļu čipsi ir pieejami gan tradicionālajā veidā, gan arī ar inovatīvām garšām, piedāvājot patērētājiem plašu izvēli. Šajā rakstā aplūkosim kartupeļu čipsu ražošanas procesu, kā arī mājas gatavošanas metodes un veselīgākas alternatīvas čipsiem.

Kartupeļu čipsu ražošanas process

Kartupeļu šķirnes čipsiem

Kartupeļu čipsu ražošanā īpaša nozīme ir kartupeļu šķirnei. Tās šķirnes, kas satur augstāku cietes daudzumu, ir ideālas čipsu ražošanai, jo tās nodrošina kraukšķīgumu un zeltaini brūnu krāsu. Latvijā visbiežāk izmanto šķirnes, piemēram, “Maris Piper” un “Jelly”, kas nodrošina gan labu kvalitāti, gan augstu ražu.

Ražošanas soļi

Pirmkārt, kartupeļi tiek nomazgāti un mizoti, lai iegūtu tīru virsmu. Pēc tam tos sagriež plānās šķēlēs, izmantojot speciālu mašīnu. Nākamajā solī šķēlēs tiek uzklāta sāls vai citas garšvielas, atkarībā no receptes. Tālāk kartupeļi tiek cepti eļļā, līdz tie kļūst kraukšķīgi un zeltaini. Pēc cepšanas čipsi tiek atdzesēti, lai saglabātu to kraukšķīgumu un smalko tekstūru.

Čipsu kvalitāte

Lai ražotu augstas kvalitātes čipsus, ir būtiski nodrošināt precīzu cepšanas temperatūru un laiku, jo pārāk īss cepšanas laiks var novest pie mīkstiem čipsiem, bet pārāk ilgs cepšanas laiks var radīt pārāk kraukšķīgus vai pat apdegušus čipsus. Tāpēc, lai čipsi būtu ideāli kraukšķīgi un garšīgi, ir svarīgi ievērot precīzu procesu katrā ražošanas posmā.

Kartupeļu čipsi mājas apstākļos

Mājas apstākļos pagatavoti kartupeļu čipsi ir veselīgāka alternatīva, jo tos var gatavot ar mazāku daudzumu eļļas un izmantot dabiskās garšvielas. Turklāt mājās pagatavoti čipsi ļauj izvēlēties kartupeļus, kurus vēlaties izmantot, un pilnībā kontrolēt to sastāvu, samazinot kaitīgās piedevas, kas bieži vien atrodas komerciālajos čipsos.

Čipsu pagatavošanas process mājās

  1. Nomazgājiet kartupeļus un sagrieziet tos ļoti plānās šķēlēs, izmantojot nazi vai dārzeņu griešanas mašīnu.
  2. Ja vēlaties vēl veselīgākus čipsus, varat izvēlēties cepšanu cepeškrāsnī. Izklājiet kartupeļu šķēles uz cepešpannas un viegli pārklājiet ar olīveļļu. Cepiet 200°C temperatūrā 15-20 minūtes, līdz tās kļūst kraukšķīgas.
  3. Ja izvēlaties eļļā cept čipsus, tad tos jācep karstā eļļā (apmēram 170°C) līdz zeltaini brūnai krāsai, pēc tam nosusiniet uz papīra dvieļiem, lai noņemtu lieko eļļu.
  4. Pievienojiet sāli un garšvielas pēc izvēles, piemēram, ķiploku pulveri, papriku vai sieru.

Alternatīvas metodes

Lai iegūtu vēl veselīgākus čipsus, tos var cept arī bez eļļas. Tā vietā izmantojiet karstā gaisa fritieri (air fryer) vai cepiet čipsus cepeškrāsnī ar minimālu eļļas daudzumu. Šī metode samazinās tauku saturu un padarīs čipsus veselīgākus.

Kartupeļu čipsi veselības kontekstā

Kartupeļu čipsi ir bagāti ar kalorijām un taukiem, jo tos gatavo eļļā. Vidēji 100 grami komerciālo čipsu satur apmēram 500 kalorijas un 30-40 gramu tauku. Tomēr, ja čipsus pagatavojat mājās un izmantojat veselīgas eļļas, piemēram, olīveļļu, to uzturvērtība būs labvēlīgāka.

Alternatīvas veselīgākiem čipsiem

Lai padarītu čipsus veselīgākus, ir vairāki veidi, kā to izdarīt:

  • Cepti čipsi: Tā vietā, lai čipsus ceptu eļļā, tos var cept ar nedaudz eļļas cepeškrāsnī, lai iegūtu kraukšķīgu rezultātu.
  • Bez konservantiem un mākslīgām garšvielām: Izmantojiet dabīgas garšvielas, piemēram, sāli, ķiplokus vai svaigus garšaugus, lai uzlabotu garšu.

Kartupeļu čipsi veidi un to garšas

Kartupeļu čipsi piedāvā ne tikai tradicionālās sāļās garšas, bet arī daudzveidīgas iespējas eksotiskām garšām. No saldajiem kartupeļiem gatavotie čipsi, kas piedāvā saldāku un vieglāku garšu, līdz čipsiem ar trifeļu eļļu vai čili, kas piešķir papildu garšas un asumu.

Inovatīvas garšas

Mūsdienās pieejami arī čipsi ar dažādām interesantām garšām, piemēram, rozmarīnu, ķiploku, sieru vai pat ar dažādām ķīniešu garšvielām. Šāda veida čipsi kļūst arvien populārāki, jo ļauj piedāvāt jaunas garšas kombinācijas, kas atbilst dažādām gaumēm.

Kartupeļu čipsu ražotāji un to ietekme uz tirgu

Latvijas čipsu ražotāji

Latvijā ir vairāki vietējie uzņēmumi (Ādažu čipsi, Jerikas čipsi, u.c.), kas ražo augstas kvalitātes kartupeļu čipsus, piedāvājot dažādas garšas un izejvielas. Vietējie ražotāji bieži izmanto Latvijā audzētus kartupeļus, lai izgatavotu čipsus, tādējādi veicinot vietējo ekonomiku un nodrošinot augstu produktu kvalitāti.

Starptautiskie zīmoli

Pasaules slavenie čipsu zīmoli, piemēram, Lay’s, Pringles un Estrella, ir ļoti populāri arī Latvijā. Šie zīmoli bieži ievieš jaunas garšas un inovācijas, kas ietekmē tirgu un patērētāju izvēli.


Kartupeļu čipsi ir viena no populārākajām uzkodām pasaulē un Latvijā. To daudzveidība un dažādas garšas padara tos par iecienītu produktu gan mājās, gan ārpus tām. Mājas apstākļos pagatavoti čipsi ir veselīgāka alternatīva, kas ļauj samazināt eļļas daudzumu un izmantot dabiskas garšvielas. Arvien vairāk cilvēku izvēlas veselīgākas čipsu versijas, piemēram, ceptus čipsus vai čipsus no saldajiem kartupeļiem.