Kartupeļu kaste

Kā uzglabāt kartupeļus, lai tie nebojātos


Kā uzglabāt kartupeļus, lai tie nebojātos

Pareiza kartupeļu uzglabāšana ir būtiska, lai nodrošinātu to ilgstošu kvalitāti un ērtu izmantošanu. Neatkarīgi no tā, vai jūs audzējat kartupeļus savā dārzā vai pērkat tos no vietējiem tirgotājiem, ir svarīgi zināt, kā uzglabāt kartupeļus, lai tie saglabātu svaigumu un neiznīktu ātri. Šajā rakstā sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs jums pagarināt kartupeļu derīguma termiņu.

Kā sagatavot kartupeļus uzglabāšanai?

Pirms kartupeļu ievietošanas uzglabāšanas vietā ir svarīgi tos pareizi sagatavot.

  • Novākšana: Kartupeļus nevajadzētu novākt no zemes, kamēr tie nav pilnībā nogatavojušies. Pārliecinieties, ka augsne ir sausa, un kartupeļi ir cieti un labi nobrieduši. Pārliecinieties, ka stādi ir pilnībā attīstījušies un augsne ir pietiekami izžuvusi, lai novērstu bojājumus kartupeļu ādas integritātei.
  • Žāvēšana: Pēc novākšanas kartupeļus jāatstāj sausos apstākļos vismaz pāris dienas, lai tie pilnībā nožūtu. Tas novērš mitruma uzkrāšanos, kas var veicināt puvi. Ir svarīgi izvairīties no tiešas saules gaismas, lai kartupeļi netiktu apdedzināti un nezaudētu vērtīgās uzturvielas. Kartupeļiem jāžūst labi vēdināmā vietā, lai nodrošinātu ātru un efektīvu žāvēšanu.
  • Tīrīšana: Kartupeļus nevajadzētu pārāk tīrīt, lai nesabojātu to ādu, kas ir būtiska aizsardzība. Ja tie ir ļoti netīri, notīriet tos maigi ar mīkstu birsti. Ir svarīgi nepārmērīgi tīrīt kartupeļus, jo bojāta āda var padarīt tos uzņēmīgākus pret slimībām un samazināt to glabāšanas ilgumu. Tīrīšanu veiciet uzmanīgi, lai saglabātu kartupeļu dabisko aizsargkārtu.

Kartupeļu uzglabāšanas temperatūra un mitrums

Lai kartupeļi saglabātu savu kvalitāti un neiznīktu ātri, ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizu uzglabāšanas temperatūru un mitrumu.

  • Temperatūra: Optimālā uzglabāšanas temperatūra kartupeļiem ir no 4°C līdz 7°C. Ja temperatūra ir pārāk augsta, kartupeļi var sākt dīgt vai kļūt saldi, kas ievērojami samazina to garšu un kvalitāti. Pārāk zema temperatūra, no otras puses, var padarīt kartupeļus cietus, un tie var iegūt saldētus bojājumus, kas neļauj tiem saglabāt vēlamo tekstūru un garšu. Ir svarīgi atrast līdzsvaru, lai nodrošinātu, ka kartupeļi paliek svaigi un ēdami ilgāk.
  • Mitrums: Kartupeļiem nepieciešams vidējs mitrums, lai tie neizžūtu un nezaudētu savu svaigumu. Pārāk daudz mitruma var veicināt puvi, radot ideālus apstākļus dažādām slimībām un bojājumiem. Ir svarīgi nodrošināt, lai uzglabāšanas vieta nebūtu pārāk mitra, jo tas var paātrināt puves procesus. Līdzsvars ir svarīgs – mitruma līmenim jābūt pietiekamam, lai kartupeļi neizžūtu, bet tajā pašā laikā jāizvairās no mitruma uzkrāšanās, kas var radīt nevēlamus apstākļus kartupeļu bojāšanai.

Labākās vietas kartupeļu uzglabāšanai

Lai nodrošinātu ilgstošu kartupeļu uzglabāšanu, jāizvēlas piemērota vieta.

  • Tumša un vēsa vieta: Kartupeļiem ir nepieciešama tumša un vēsa vieta, lai novērstu to dīgšanu. Saule vai pat spilgta gaisma var izraisīt kartupeļu zaļošanu un padarīt tos toksiskus.
  • Vēdināmā vieta: Kartupeļi jāuzglabā vietā, kur ir laba ventilācija. To var nodrošināt, izmantojot perforētas kastes vai papīra maisus, kas ļauj gaisam cirkulēt ap kartupeļiem.

Kartupeļu uzglabāšanas trauki un metodes

Lai kartupeļi saglabātos ilgāk, izvēlieties piemērotus uzglabāšanas traukus.

  • Kastes un maisi: Vislabāk kartupeļus glabāt koka kastēs, papīra maisos vai speciālās sietos. Kastes ļauj kartupeļiem elpot un samazina mitruma uzkrāšanos.
  • Plastmasas maisi: Ja izvēlaties plastmasas maisus, pārliecinieties, ka tie ir perforēti, lai novērstu kondensāciju, kas var veicināt puvi.

Kā pārbaudīt kartupeļu kvalitāti uzglabāšanas laikā?

Pārbaudiet kartupeļu kvalitāti ik pēc pāris nedēļām.

  • Bojātie kartupeļi: Regulāri pārbaudiet kartupeļus un izņemiet visus sabojātos vai bojātos. Viens sabojājies kartupelis var inficēt pārējos, izraisot puvi vai sabrukšanu.
  • Pārbaudes zīmes: Ja kartupeļi sāk zaļot, paliek mīksti vai tiem ir nepatīkama smaka, tie ir jānoliek malā, lai nesabojātu citus kartupeļus.

No kā jāizvairās kartupeļu uzglabāšanā?

Ir dažas kļūdas, kas var ietekmēt kartupeļu kvalitāti, ja tās netiek ievērotas.

  • Pārmērīga saules gaisma: Kartupeļi nedrīkst atrasties tiešā saules gaismā, jo tas var veicināt to zaļošanu, kas padara kartupeļus indīgus.
  • Pārāk augsta vai zema temperatūra: Augstā temperatūrā kartupeļi sāk dīgt, bet pārāk zema temperatūra var tos sabojāt, padarot tos saldētus un cietus.

Pareiza kartupeļu uzglabāšana nodrošina to ilgu derīguma termiņu un saglabā svaigumu. Atcerieties izvēlēties pareizu temperatūru, mitrumu un piemērotus traukus kartupeļu uzglabāšanai. Regulāri pārbaudot kartupeļus un izvairoties no biežākajām kļūdām, jūs varat nodrošināt, ka jūsu kartupeļi saglabājas svaigi un piemēroti ilgstošai izmantošanai.